Gefeliciteerd! Samenwonen of trouwen is een feestelijke tijd. Maar er is ook veel te regelen. Wat moet je regelen voor je huis? Je leest het hier.
Trouwen of samenwonen en rechten woning
Als je gaat trouwen, word jij of je partner automatisch ‘medehuurder’ voor de wet. Ook als dat bij ons niet bekend is. Als medehuurder heb je dezelfde rechten als de hoofdhuurder. In het geval van overlijden of scheiding van de partner, mag je in de woning blijven wonen. We vragen dan wel of je kan aantonen dat je getrouwd bent.
Ga je samenwonen met je partner, dan hoef je geen toestemming te vragen. Jij of je partner wordt niet automatisch medehuurder. Dat moet je zelf aanvragen. Vraag je dit niet aan? In het geval van overlijden of scheiding van de partner, mag je niet in de woning blijven wonen.
Doorgeven van trouwen of samenwonen
We weten het graag als je gaat trouwen of samenwonen. Dan kunnen we je partner ook op de hoogte houden en kunnen jullie allebei jullie woonzaken regelen in Mijn Alliantie. Melden dat je gaat samenwonen of trouwen? Geef het volgende aan ons door:
- Datum van samenwonen of trouwen
- Naam partner
- Geboortedatum partner
- E-mailadres partner
- Telefoonnummer partner
Let op! Een partner heeft geen recht op de woning, als hij geen medehuurder is. Als jij verhuist, dan mag de partner niet achterblijven. Lees hoe je medehuurder wordt.
Anders dan de partner
Wil je iemand anders dan je partner bij je laten wonen, bijvoorbeeld een familielid, dan heb je daarvoor toestemming van ons nodig. Zonder toestemming zien wij dit als onderhuur en dat is woonfraude. Vermeld bij je aanvraag het volgende:
- Naam, adres en woonplaats
- Geboortedatum van de persoon die bij je wil komen wonen
- Reden waarom de persoon bij je wil komen wonen
Je ontvangt binnen 2 weken een reactie op je aanvraag. Let op! Iemand die bij je inwoont heeft geen recht op de woning. Als jij verhuist, dan mag deze persoon niet achterblijven. Wil je iemand op je huis laten passen, terwijl je zelf langere tijd weg bent? Lees hoe dat werkt.